Zelňačka
Začíná sezona grilování a s tím spojené popíjení, a kdo to s pivečkem trošku přežene, tak tu máme výbornou vyprošťovací polévku nabitou vitamíny která vás zaručeně postaví na nohy, kdo by neznal zelňačku.........
Recept:
- 50 ml oleje
- 20 g hladké mouky
- 20 g mleté červené papriky
- 100 g anglické slaniny nebo kvalitní klobásy
- 3-4 brambory
- 250 g kysaného zelí
- 100 ml smetany
- 8 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 4 bobkové listy
- špetka kmínu
- špetka mletého pepře
- sůl
Ve velkém hrnci orestujeme slaninu (klobásu přidáváme celou až se zelím a krájíme až před podáváním-udrží si plně svou chuť a šťavnatost)
Slaninu dáme stranou na talířek a do hrnce dáme olej a mouku a připravíme jíšku, do jíšky vmícháme papriku a zalijeme studenou vodou a necháme jíšku rozpustit.
Přidáme brambory a koření. Když jsou brambory na půl uvařené (asi po 15 minutách), přidáme kysané zelí a smetanu a dovaříme, dokud brambory nejsou hotové.
Z polévky vyjmeme koření, dochutíme šťávou ze zelí a dosolíme.
Tipy a Triky : Koření dávám tak, že koupím ten nejlevnější čaj, vysypu ho z pytlíku do koše a do prázdného pytlíku nasypu koření a zavážu nití, pak koření vylovíte raz dva a nemusíte se bát že kousnete do nějaké kuličky pepře:-)