Svíčková z Krocana
Přijde mi že maso z obchodů je v drtivé většině mírně řečeno nechutné, tak jsem se na radu jedné kamarádky vydala na farmu pro krocana, a musím říct, že maso ze zvířete co běhá venku je úplně něco jiného, než maso z "továrny na maso". Tak teď mám plný mrazák krocana a přemýšlela jak ho budu kuchtit, až jsem narazila na tenhle skvělý recept.
Budeme potřebovat:
- 1 krocaní stehno
- 1/2 cm silný plátek slaniny
- 2 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 1/2 malého celeru
- 1 cibule
- 1 oloupaný citron (nebo bio neoloupaný)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1/2 lžičky sušeného nebo 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- kelímek smetany ke šlehání
- kelímek 12% smetany
- cukr na dochucení
- vývar (2 mrkve, 1/2 malého celeru, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř)
- brusinky, šlehačka a houskový knedlík k podávání
V první řadě se nenechte zastrašit množstvím surovin, je to celkem jednoduchá záležitost, nejhorší je vykostit stehno:-(
Maso odblaníme a vykostíme. Kosti s ingrediencemi na vývar dáme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit.
Maso srolujeme do roládky, zavážeme a napícháme do ní slaninu nakrájenou na klínky.V pekáčku rozpálíme olej a roládku zprudka za všech stran osmahneme a vyjmeme. Do pekáčku dáme nastrouhanou mrkev s celerem a nekrájenou cibuli a osmahneme do růžova, přidáme koření, hořčici a promícháme. Na zeleninu vrátíme maso, přidáme na plátky nakrájený citron, osolíme, zalijeme trochou vody a pečeme při 180°C do měkka, občas maso přelijeme šťávou a je-li třeba, přidáme i trochu vody. Asi po 1a1/2-2 hodinách by maso mělo být měkké, odklopíme a pečeme ať má maso hezkou kůrčičku asi 30-60 minut.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a vložíme do již vypnuté trouby.
Pekáček položíme na kamna, zapálíme pod ním mírný plamen. Do základu přidáme jíšku, přilijeme trochu vývaru, rozmixujeme a vaříme do zhoustnutí. Přilijeme smetany necháme přejít varem a postupně přidáváme vývar dokud nemá omáčka požadovanou hustotu a dochutíme cukrem a solí.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, knedlíky a samozřejmě nesmíme zapomenout na šlehačku a brusinky.
Tak doufám, že se vám vše povede a přeji dobrou chuť.