Rizoto s Hříbky
Toto risotto jsem před lety objevila v časopise La Cuciana Italiana, který mi přinesl manžel do porodnice po narození Emičky. Byla to muka listovat tímto časopisem a přitom se v porodnici stravovat zeleninovou polévkou bez chuti, vaječným svítkem s hráškem a jinými hrůznými dobrůtkami. Ale jako vše, i tyto dny pominuly a risotto si děláme dodnes a pokaždé si při něm vzpomenu na porodnici a tamní téměř nepoživatelnou, ale bez pochyby zdravou stravu.
Tak pro ty co se právě vrátili z lesa s nějakým tím praváčkem tu máme recepis:
- 500 g hřábků (v časopise uvádějí jen 310 g,ale to je málo:-)
- 300 g kulatozrnné rýže
- 100 g másla
- 50 g sýru Grana Padano (výborný je též Pecorino)
- zeleninový vývar
- 1 šalotka (nebo malá cibulka)
- česnek
- bílé suché víno ( toho hodně ať při vaření nemáte žízeň)
- tymián
- olivový olej
- sůl
Houby rozdělíme na dvě části. Jednu část nakrájíme na malé kostičky a druhou část na plátky.
Do rendlíku dáme olej, a orestujeme rozsekaný česnek, jakmile začne zlátnout, přidáme houby nakrájené na kostičky, osolíme a po chvéli zalijeme 200ml vývaru a vaříme dokud houby nejsou měkké, cca 10 minut. Poté vše rozmixujeme na krém.
Mezi tím si v druhém hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm na plátky nakrájenou šalotku, po 2-3 minutách přidáme rýži a restujeme asi jednu minutu a podlijeme skleničkou vína. Až se odpaří alkohol, přidáme houby nakrájené na plátky a přidáme asi 500ml vývaru. Vaříme tak dlouho, dokud rýže není al dente, přičemž průběžně přiléváme podle ptřeby vývar aby risotto bylo stále krémové.
Když je rýže měkká, přidáme houbový krém, dle potřeby vývar (cca 2dcl),lžíci nasekaného čerstvého tymiánu a chvilku ještě povaříme. Kdo bude dávat sušený tymián tak dejte jen větší špetku,je mnohem výraznější než ten čerstvý!Když je risotto hotové, vypněte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr.
Hotové risotto by mělo mít konzistenci jako když si koupíte mléčnou rýži, jako taková kejdička:-)
Tak dobrou chuť a doufám, že občas nškdo napíšete, jak vám chutná či nechutná