Fazole s Vepřovým, Žebírky, Slaninou a Klobásou
Když jsem dělala tyto fazole, tak jsme se na ně moc těšili, ale když byly hotové, byli jsme s manželem trochu zklamáni a jelikož nám jich hodně zbylo, museli jsme se smířit s faktem, že je budeme mít i příští den k obědu. A jakého jsme se dožili překvapení, fazole druhý den chutnaly naprosto báječeně, takže kdo hodláte tyto fazole vařit, počítejte s jednodenním uležením aby se všechny chutě propojily a vykouzlily na vašem jazyku tu pravou chuť.
Ingredience:
- 500 g černých nebo jiných tmavých fazolí
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 450 g vepřového masa
- 100 g klobásy (nejlépe chorizo)
- 200 g uzených vepřových žeber
- rostlinný olej
- 2 bobkové listy
- 2 rajčata
- chilli paprička
- 1 pomeranč (nebo sklenka pomerančového džusu)
Fazole několikrát propláchněte a nechte přes noc namočené v hrnci.Žebra převařte, po vychladnutí oberte a maso i s vývarem uschovejte.
Druhý den nakrájejte cibuli, česnek, maso, klobásu i slaninu na kousky. V kastrolu zahřejeme olej a orestujeme cibuli s česnekem a slaninou. Po 2 minutách přisypeme maso a orestujeme ze všech stran. Pak přidáme maso z žeber, fazole, bobkový list a zalijeme vývarem z žeber a asi hodinu vaříme. Občas zamícháme a je-li třeba přidáme vývar nebo vodu
Rajčata spaříme, oloupema a nakrájíme na kostičky a přidáme i s pokrájenou klobásou, čili papričkou a šťávou z 1 pomerenče do hrnce a dusíme dokud maso nezměkne.
Hotové dochutíme solí a pepřem a podáváme s rýží nebo s čerstvým chlebem.