Hruškový Převrácný Koláč
V knihkupectví mě naprosto uchvátila kniha Provence, škola provensálské kuchyně a po vyzkoušení prvního receptu na tento koláč bych ji za nic nevyměnila. Koláč je naprosto neodolatelný, tak ho teď děláme každou chvíli a ještě nás neomrzel a asi hned tak neomrzí.
Tak neváhejte ani chviličku a honem utikejte na zahrádku nebo na trh pro hrušky a pečte!
Tady recept:
- 4 hrušky
- 4 lžíce medu
- 150 g másla
- 2 vejce
- 200 g tekutého medu
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
Troubu předehřejeme na 180 °C, kulatou formu vyložíme pegamenem.
Hrušky oloupeme, rozkrojíme na půlky a odstraníme jádřince. Naskládáme do vysoké pánve, přelijeme vroucí vodou a vaříme 2-3 minuty. Poté vyndáme, propláchneme studenou vodou. Položíme je řeznou stranou na prkénko a nakrájíme na plátky tak, aby na straně u stopky byly plátky spojené a opatrně je roztáhneme do vějířku.
V rendlíku se silným dnem zkaramelizujeme 4 lžíce medu, pak nalijeme do formy a na karamel upravíme hrušky.
Máslo utřeme do pěny. Vejce s medem šleháme asi 10 minut do krémovité konzistence. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a důkladně prošleháme. Do směsi jemně jen rukou zaděláme máslo. Těsto upravíme na hrušky a pečeme asi 50 minut (špejlí vyzkoušíme jestli je těsto hotové)
Těsto necháme vychladnout a poté vyklopíme!!! Když ho vyklopíte moc brzo, med bude ještě tekutý a vyteče vám.