Borůvkový Dort BezLep:)
Těsto lze použít i na koláč (stačí přidat drobenku), muffiny a nebo také místo velkého dortu lze udělat vícero malých "kapkejků".
Ingredience na těsto:
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku tapiokové mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- špetka soli
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 bezlep prdopeč
- 2 hrsti borůvek
Ingredience na krém:
- 250 g másla
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- moučkový cukr dle potřeby
Ingredience na rozvar:
- hrst borůvek
- hrst cukr
- trocha vody
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme korpus, který si upečeme nejlépe den předem.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vymastíme olejem a vysypeme nějakou bezlepkovou krupicí.
Máslo s cukrem si vyšleháme do pěny, poté přidáme celá vejce a sůl. Do vyšlehané směsi za stálého míchání postupně přidáváme zbytek surovin kromě borůvek, přičemž střídáme sypké a tekuté suroviny tak, abychom těsto neměli chvíli tuhé a chvíli řidké a neudělali se nám v něm hrudky. Těsto vlijeme do připravené formy a rovnoměrně zasypeme borůvkami, které dlaní trochu připlácneme do těsta. Dort strčíme do trouby, stáhneme na 160 - 170°C a pečeme dokud nám nezůstane zapíchnutá špejle do těsta při vytažení krásně čistá. Poté troubu vypneme a necháme vychladnout. Korpus je lepší si udělat den předem, protože bezlepková těsta mají větší tendenci po upečení padat, proto je dobré jen troubu vypnout, otevřít dvířka a nechat v klidu pořádně vychladnout.
Krém uděláme klasický pudinkový, jak jej jistě všichni známe. Uvaříme si celý sáček pudinku ve čtvrtlitru mléka, za občasného míchání necháme vychladnout. V mixéru si vyšleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme vychladlý pudink. Šleháme tak dlouho, dokud nezískáme krásný jemný krém.
Borůvkový rozvar si připravíme tak, že do kastrůlku dáme borůvky které rozmačkáme, přidáme cukr a je-li potřeba, trošičku podlijeme vodou. Přivedeme k varu, mělo by nám vzniknout, něco jako marmeláda:)
Hotový korpus rozřízneme a otevřeme jako knihu, tak abychom řezy korpusu měli nahoře. Obě strany bohatě pomažeme borůvkovým rozvarem a necháme alespoň hodinku aby se nám co nejvíce šťávy vsáklo do korpusu. Poté zbytek rozvaru seškrábneme a dáme stranou, ten už potřebovat nebudeme, můžete si ho třeba namazat na chleba s máslem ke svačině:)
Spodní korpus namažeme krémem, opět zavřeme jako knihu, tak aby krém byl mezi plochami natřenými borůvkovým rozvarem a ozdobíme zbytkem krému podle svých představ.
Dobrou chuť!